Καμιά παροχή στους εργαζόμενους. Εκατομμύρια ευρώ στους εργολάβους


Τα τρία τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι στο Δήμο που απασχολούνται σε δύσκολες, εξωτερικές εργασίες, προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους, διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα.

Διότι ο κύριος Δήμαρχος δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να τους παράσχει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπει και επιβάλλει η νομοθεσία.

Δεν αμέλησε. Έστρεψε την πλάτη του στους εργαζόμενους και αδιαφόρησε για τα συνεχή αιτήματά τους. Αντιθέτως, επέδειξε τρομερό ενδιαφέρον για την υπογραφή πανάκριβων συμβάσεων με ιδιώτες - εργολάβους.

Προτίμησε να αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, στην Καθαριότητα, τους οδοκαθαριστές, τους επόπτες καθαριότητας, τους οδηγούς και τους συνοδούς απορριμματοφόρων, όσους εργάζονται σε κήπους, στην οδοποιία, τους χειριστές μηχανημάτων και φορτηγών, καθώς και όσους εργάζονται στο δημοτικό φωτισμό.

Το μόνο που τον νοιάζει είναι να εγκρίνει συμβάσεις με φουσκωμένους προϋπολογισμούς προς τους ιδιώτες.

Οι παροχές όμως Μέσων Ατομικής Προστασίας είναι υποχρεωτικές. Όφειλε, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, να εφοδιάσει τους δημοτικούς υπαλλήλους που εργάζονται εκτός γραφείων, με όλα τα απαραίτητα που προβλέπει ο νόμος , δηλαδή, γάντια, μάσκα φίλτρου P1, παντελόνια εργασίας, μπλουζάκια, μποτάκια ασφαλείας, ανακλαστικά γιλέκα, νιτσεράδες, καπέλα. Για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, προβλέπονται επιπλέον, γυαλιά προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, μπουφάν αδιάβροχο, γαλότσες, ενώ ειδικά για τους εργαζόμενους σε απορριμματοφόρα είναι υποχρεωτικό το κράνος για προστασία από πτώση και φόρμες εργασίας.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είδαν οι εργαζόμενοι την τελευταία τριετία.

Ο κύριος Δήμαρχος που ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, είναι οργανωμένες καλύτερα από ποτέ, δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρώ για την παροχή των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους.

Αντ΄αυτού, ανέθεσε την αποκομιδή των απορριμμάτων σε εργολάβους έναντι 7,5 εκ. ευρώ. Υπέγραψε σύμβαση ύψους 2,5 εκ. ευρώ με εργολάβους για τη διαχείριση των ογκωδών.
Ανέθεσε την περιποίηση του πρασίνου σε εργολάβους έναντι 560.000€.

Εν μέσω προεκλογικής χρονιάς, ανέθεσε τα κλαδέματα των δέντρων σε ιδιωτική εταιρία, με συμφωνία να της καταβληθεί το εξωφρενικό ποσό των 800.000 ευρώ. Και τώρα ετοιμάζεται να δώσει 728.000 ευρώ και πάλι σε εργολάβους για τη μίσθωση μηχανημάτων.

Το πάρτι των φαραωνικών συμβάσεων με τους εργολάβους, επί των ημερών του σημερινού Δημάρχου δεν έχει τελειωμό. Σπαταλά με εξαιρετική ευκολία, εκατομμύρια, αλλά δεν βρίσκει μερικές χιλιάδες ευρώ για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που είναι υποχρεωμένος να διαθέσει στους δημοτικούς υπαλλήλους.

Γιατί άραγε;