Το έργο μαςΑντιπλημμυρική θωράκιση σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα

1.      Με εντατική εργασία, συνεχόμενες επαφές και αδιάκοπη προσπάθεια τριών ολόκληρων χρόνων, ο Δήμος Θερμαϊκού απέκτησε αντιπλημμυρική θωράκιση, ώστε να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως η θεομηνία που χτύπησε το Δήμο το Σεπτέμβριο του 2016.

Χάρη στην αστραπιαία κινητοποίηση του μηχανισμού του Δήμου, ξεκίνησαν άμεσα ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών, που οδήγησαν σε σύντομο σχετικά χρόνο στο ορθοπόδισμά του.
·        Αποζημίωση 250 δικαιούχων πλημμυροπαθών συνολικού ύψους 645.000€
·        Απομάκρυνση και διαχείριση 50.000 τόνων ογκωδών απορριμμάτων
·        Ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης των πρανών στο Κ.Υ. Νέας Μηχανιώνας, π/υ 2.800.000€
·        Ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης των πρανών στη περιοχή ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας π/υ 1.600.000€
·        Ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης των πρανών στη παραλία Επανομής (περιοχή Αγνάντι), π/υ 1.600.000€
·        Δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου Νέας Μηχανιώνας π/υ 1.100.000€
·        Αποκατάσταση αγροτικών οδών, π/υ 700.000€
·        Ολοκλήρωση της υδραυλικής μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία των 14 ρεμάτων
Με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύτηκε στο τέταρτο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως , Αρ. Φύλλου 17 στις 2 Φεβρουαρίου 2018, γίνεται πραγματικότητα ένα έργο απόλυτης προτεραιότητας για το Δήμο Θερμαϊκού, αυτό της τμηματικής οριοθέτησης των δεκατεσσάρων (14) ρεμάτων, εντοπισμένων στην περιοχή των διοικητικών ορίων των Δημοτικών Κοινοτήτων της Περαίας, των Ν. Επιβατών και της Αγ. Τριάδας.
Το παρόν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με τον καθορισμό των οριογραμμών των 14 ρεμάτων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, που σημειώθηκαν τότε, ένα μέτρο πρόληψης, υψίστης σημασίας και παράλληλα, εργαλείο απαραίτητο για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία.
Μετά από σκληρό αγώνα τριών χρόνων της Διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού και σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Γραφεία μελετών και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εκδόθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, ολοκληρώθηκε η σύνταξη της Οριστικής μελέτης, και παραδόθηκε στο Δήμο Θερμαϊκού από το Υ.ΥΠΟ.ΜΕ. έτοιμη για δημοπράτηση.
Τώρα, με την έκδοση του Π.Δ. οριοθέτησης και των 14ων ρεμάτων, διαδικασία την οποία πάλι η Διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε και έφερε σε πέρας, ολοκληρώνεται η συμπλήρωση του Φακέλου Δημοπράτησης του έργου «Διευθέτηση ρεμάτων για την  αντιπλημμυρική προστασία της Δ.Ε. Θερμαϊκού» και οδηγούμαστε προς τον τελικό σκοπό, που είναι η υποβολή του φακέλου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 7.200.000,00 ευρώ.

2.      Με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται το έργο κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων, προϋπολογισμού 222.000,00 ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων από πλαστικούς σωλήνες PVC στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού και συγκεκριμένα, στα Τοπικά Διαμερίσματα της Περαίας και των Ν. Επιβατών, προϋπολογισμού 222.000,00 ευρώ και χρηματοδοτούμενο από ιδίους πόρους.
Στη μελέτη 59/2017, βάσει της οποίας υλοποιείται το έργο, προβλέπονται τα εξής επί μέρους δίκτυα:
1.    επί της οδού Ανθέων, από την οδό Δευκαλίωνα έως Ξενίου Διός.
2.    επί της οδού Ξενίου Διός, από την οδό Κρήτης έως Ανθέων.
3.    επί της οδού Δημοκρατίας, από την οδό Βότση έως Φιλίππου.
4.    επί της οδού Δημοκρατίας, από την οδό Βενιζέλου έως Αρχ. Μακαρίου.
5.    επί της οδού Πλάτωνος, από την οδό Σοφία Βέμπο έως Ιπποκράτους.
6.    επί της οδού Σκρα, από την οδό Τέρη Ιωαννίδη έως την οδό Π. Κουντουριώτη.
Η εν λόγω ποιοτική παρέμβαση έρχεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς εξαιτίας της έλλειψης δικτύου ομβρίων υδάτων, η έντονη συσσώρευση υδάτων αποτελεί συχνό φαινόμενο που πλήττει τόσο την ασφάλεια των κατοίκων και των ιδιοκτησιών τους, όσο και την ποιότητα ζωής τους.

Κοινωνική Πολιτική

1.      Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών  ΚΔΑΠ

Αυξάνονται κάθε χρόνο οι θέσεις δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που εξασφαλίζει ο Δήμος Θερμαϊκού, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της κοινωνίας, την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων ή άνεργων γονέων, αλλά και τη σωστή και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες
Οι δομές που λειτουργούν στο Δήμο Θερμαϊκού σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, μετά τις πέντε (5) νέες που ίδρυσε η νέα Διοίκηση από την έναρξη της θητείας της το Σεπτέμβριο του 2014, αριθμούν πλέον τις επτά (7), έχοντας αυξήσει κατά 413% τις προσφερόμενες δωρεάν θέσεις φιλοξενίας παιδιών, μέσω του προγράμματος, από 63 το 2013 - 2014 σε 323 το 2017-2018.
Σημαντική είναι και η αύξηση των εσόδων κατά 336% το 2017-2018 (384.316,11€) σε σχέση με τη περίοδο 2013-2014 (88.200€) και τη δημιουργία 25 θέσεων εργασίας στα νέα ΚΔΑΠ.

2.      Ειδικό σχολείο Α’βάθμιας Εκπαίδευσης

Ένα πάγιο και επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, έγινε πραγματικότητα με την λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Θερμαϊκού, στη Ν. Κερασιά από το Δεκέμβριο του 2018.
Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές δυσκολίες, τις οποίες αντιμετώπιζαν τόσα χρόνια οι μικροί μαθητές και το οικογενειακό τους περιβάλλον, η Διοίκηση του Δήμου έθεσε ως στόχο την επίλυση του ιδιαίτερης ευαισθησίας αυτού προβλήματος, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Η δικαίωση ήρθε με την απόφαση ίδρυσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ δημοσίευσης 2540/τΒ΄/18-08-2016 με π/υ 101.301,28€ για την αποπεράτωση του
Με την εντατική δε, δουλειά που κατέβαλε, οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, προσφέροντας ένα χώρο άρτια διαμορφωμένο, κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό, σε θέση να καλύπτει επαρκώς και με ασφάλεια τις καθημερινές ανάγκες των δώδεκα (12) μαθητών, που παρακολουθούν πλέον το πρόγραμμά του.


3.      Κοινωνικές Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Παροχής Συσσιτίου, Κοινωνικού Φαρμακείου και το Κέντρο Κοινότητας

Μια ζεστή «αγκαλιά» αλληλεγγύης δημιούργησε για τους άπορους δημότες, ο Δήμος Θερμαϊκού μέσω των Κοινωνικών Δομών του, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, αλλά και το Κέντρο Κοινότητας,
Οι κοινωνικές Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο, στοχεύουν στη διασφάλιση σταθερής τροφοδοσίας τροφίμων, γευμάτων, ειδών παντοπωλείου, ατομικής υγιεινής, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενα άτομα ανά δομή, ενώ απασχολούν έξι (6) άτομα έχοντας εξασφαλίσει τριετή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ποσού 341.640€.

Το Κέντρο Κοινότητας, από την άλλη πλευρά, απασχολεί άλλα τρία (3) άτομα με τριετή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ποσού 341.640€. Στόχο του έχει την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, την εξυπηρέτηση και τη διασύνδεση των δημοτών με όλες τις υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Δήμο Θερμαϊκού, παρέχοντας υπηρεσίες που αποβλέπουν στην ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, διασφαλίζοντας την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων.

4.      ΚΕΠ Υγείας στην Περαία

Ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ιατρική μέριμνα στον τόπο μας, κάνοντας πράξη την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο για όλους τους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού δίνει η λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας στην Περαία όπου ενσωματώνεται στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Βασικοί στόχοι που εξυπηρετούνται μέσω του ΚΕΠ Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας

5.      Δωρεάν παραχώρηση χώρου στο ΕΚΑΒ για εγκατάστασή του
Λύση στο χρόνιο πρόβλημα στέγασης για τους 12 εργαζομένους του ΕΚΑΒ, που δυσχέραινε το λειτούργημα τους, δόθηκε από το Γενάρη του 2018 με την δωρεάν παραχώρηση δημοτικού ισόγειου χώρου, άνευ ανταλλάγματος, από τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού.
Το κτίριο περιβάλει αύλειος χώρος, όπου είναι εφικτή η στάθμευση των ασθενοφόρων, τα οποία προσφέρουν συνεχόμενη 24ωρη κάλυψη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού.

6.      Ιατρείο του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας στο Αγγελοχώρι του Δήμου Θερμαϊκού.
παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο σύνολο του πληθυσμού της περιοχής του Αγγελοχωρίου και για όσους προσωρινά διαμένουν σ’ αυτήν.

7.      Μείωση δημοτικών τελών κατά 50% σε ειδικές ομάδες
Μειώσεις δημοτικών τελών, κατά 50%, σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (πολύτεκνες-τρίτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, ΑμΕΑ),
μειώσεις σε εισοδηματικά όρια και αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας των ΑμΕΑ από 80% σε 67%, για αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων,

8.      Διανομή τροφίμων σε 1026 ωφελούμενα νοικοκυριά μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ

9.      8μήνη απασχόληση 240 ανέργων στους δύο τελευταίους κύκλους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Νέα ένταξη σε τρίτο κύκλο για 8μηνη απασχόληση 112 ανέργων. Δημιουργία 17 νέων θέσεων εργασίας για μακροχρόνια ανέργους 55-67 χρονών.

10.   Σύσταση επιτροπής επανασύνδεσης ρεύματος ευπαθών καταναλωτών στο πρώτο τρίμηνο της νέας θητείας της Διοίκησης

11.   Τοποθέτηση δημοτικού ανταποκριτή για την άμεση εξυπηρέτηση ευπαθών πολιτών στο σπίτι τους.

12.   Τοποθέτηση ράμπας για ΑΜΕΑ σε 2 ακτές

Καθημερινότητα – Περιβάλλον – Ασφάλεια


1.      5 νέα απορριμματοφόρα προστέθηκαν στο στόλο της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου

Η σημερινή Διοίκηση είχε θέσει εξαρχής τους στόχους της, δεσμευόμενη για πλήρη εξοπλισμό της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου με δικό της στόλο μηχανημάτων και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτει αυτόνομα τις ανάγκες του τόπου και όχι με την υποστήριξη ιδιωτών.
Κάτι που δεν αποφεύχθηκε λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής ανυπαρξίας αξιόπιστων οχημάτων, της πλήρους απραξίας για προμήθεια νέων για κοντά μια δεκαετία, αλλά και εξαιτίας των συνεχών αλλαγών του Ν. 4412. Αλλαγές που καθυστέρησαν τις ενέργειες της Διοίκησης, ακυρώνοντας δύο διαγωνιστικές διαδικασίες στις οποίες είχε προχωρήσει, που μαζί με την πρόσληψη 39 νέων εργαζομένων με την προκήρυξη 3Κ του ΑΣΕΠ – 16 ήδη εργάζονται και άλλοι 23 αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων – έφερναν το στόχο ένα βήμα πιο κοντά.
Με επιμονή και συνέπεια δρομολογήθηκε και τρίτος διαγωνισμός, ο οποίος μετέτρεψε μια από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής σε πραγματικότητα.
Αναμένεται η αγορά επτά (7) ακόμη οχημάτων μέσα στο 2019

2.      Κάδοι καθαριότητας σε κάθε γωνιά του Δήμου
Με τη προμήθεια τουλάχιστον 1300 νέων πλαστικών κάδων καθαριότητας, γεμίζει κάθε γειτονιά και δρόμος σε όλη την έκταση του Δήμου Θερμαϊκού. Είναι η πρώτη φορά, που ο Δήμος Θερμαϊκού εφοδιάζεται με έναν τόσο μεγάλο αριθμό κάδων και η κίνηση αυτή συνεισφέρει με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο στην εξυγίανση της εικόνας του τόπου μας, αφενός μεν για την ποιότητα της καθημερινής ζωής των συνδημοτών μας και αφετέρου, για τους επισκέπτες του. Επίσης, στις ακτές του Δήμου μας είναι στημένοι 115 κάδοι παραλίας και 45 επίστηλοι.

3.      Την προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού π/υ 200.000€ πέτυχε η Δημοτική Αρχή μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2» και την απόφαση με αρ. 48914/17.09.2018 του Υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου, τις υπηρεσίες του προσφέρει ένας τράκτορας με απορριματοκιβώτιο από τον ΦΟ.Δ.Σ.Α.

4.      Η διοίκηση του δήμου, στοχεύει την ανάπτυξη ενός ισχυρού μοντέλου κυκλικής οικονομίας, ικανού να καταστήσει την ανακύκλωση τρόπο ζωής, να συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και να ενισχύσει τα οικονομικά του Δήμου, ενώ προστίθεται σε μια σειρά έργων, που ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
·        Την ένταξη στο Interreg του NewEnvironmentalBio-reality» (νέα περιβαλλοντική βιο-πραγματικότητα), «BIOREAL», προϋπολογισμού 419.400,00 ευρώ για το Δήμο Θερμαϊκού, που με την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησηςσε χώρο στην περιοχή «Τριεθνές» – όρια μεταξύ Επανομής, Μηχανιώνας και Περαίας – αποβλέπει στη μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων.
·        Πιλοτικό πρόγραμμα ξεχωριστής ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών.
·        Ανακύκλωση και αξιοποίηση μεταχειρισμένων ενδυμάτων – υποδημάτων, με την εγκατάσταση 44 κάδων.
·        Επέκταση της διαχείρισης αποβλήτων, πέρα των κλασικών ανακυκλώσιμων υλικών, σε ηλεκτρικό-ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μπαταρίες, ορυκτέλαια, μεταχειρισμένα ελαστικά.
·        Αύξηση των συλλεχθέντων ανακυκλώσιμων συσκευασιών από τους 1.237 τόνους το 2014 στους 2.000 τόνους το 2018, με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. να χορηγεί δωρεάν ένα επιπλέον όχημα, επιβραβεύοντας την επίτευξη στόχου.
·        Τακτικές δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών.

5.      Ένταξη του Δήμου στο ΣΜΑ Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωση μελέτης για τη δημιουργία ΣΜΑ Θερμαϊκού από ΦΟ.Δ.Σ.Α.

6.      Την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή των κοιμητηρίων στη Ν. Μηχανιώνα κατάφερε η διοίκηση του Δήμου ικανοποιώντας τόσο το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όσο και μία από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Απόφαση ανακούφισης, μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες και προσωπικές, ακόμα, του κ. Μαυρομάτη, ο οποίος απόλυτα εναρμονισμένος με τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, πλήρως αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων και αποφασισμένος να επέλθει λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, ενήργησε προς την κατεύθυνση αυτή.
Ενδεικτική, δε, της βούλησης, της ευαισθητοποίησης και της δυναμικής του σχετικά με το ζήτημα, αποτελεί η μέριμνά του το 2002, από το αξίωμα του Δημάρχου Ν. Μηχανιώνας, τότε, για ένταξη του προ-καλλικρατικού Δήμου στο πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ». Ένα πρωτοποριακό σύστημα 24ωρης μέτρησης και ελέγχου της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον από πηγές, όπως κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ραντάρ κ.τ.λ.

7.       Επαρκές και καθαρό νερό 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο
Σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα υπόσχεται να επιλύσει το έργο επέκτασης και αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στις δημοτικές κοινότητες Αγίας Τριάδας και Ν. Επιβατών, η δρομολόγηση υλοποίησης του οποίου σηματοδοτείται από την ένταξή του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΦιλόΔημος Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το άμεσης προτεραιότητας έργο, προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ, το οποίο σε συνδυασμό με αυτό του τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στην Περαία και τους Ν. Επιβάτες, που επιτρέπει την καταγραφή και τον έλεγχο των υδάτων και των καταναλωμένων ποσοτήτων νερού, με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό και αποκατάσταση βλαβών, προσβλέπει στον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου στις αναφερόμενες περιοχές.

·        Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης (Master Plan) & Υλοποίηση Ασφαλείας Νερού ΔΕΥΑΘ
ΕΣΠΑ 2014-2020 339.282,19 € Εγκριση χρηματοδότησης

·        Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευση Τ.Κ. Μεσημερίου
ΕΣΠΑ 2014-2020  491.999,82 €

·        Εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας της Επανομής
Υπ. Εσωτερικών & ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ 400.000,00 €

·        Μελέτη για κατασκευή έργου αντιμετώπισης λειψυδρίας (2018)
Υπ. Εσωτερικών & ΔΕΥΑΘ 72.295,16 €

·        Αγορά αγροτεμαχίου με γεώτρηση στην Επανομή για υδρευτικές ανάγκες
ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ / ΔΕΥΑΘ 104.000,00 €

·        Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ζώνη 2  Τ.Κ. Μεσημερίου
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I 970.000,00 €

·        Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρικού ελέγχου διαρροών των Δ.Κ. Περαίας και Νέων Επιβατών
ΕΣΠΑ 2014-2020 & ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ 1.406.643,50 € Έγκριση χρηματοδότησης

8.      Επέκταση και βελτίωση του αρδευτικού δικτύου
Εγκατάσταση συστήματος άρδευσης Μεσημερίου και Νέας Μηχανιώνας
Καθορισμός και είσπραξη τελών άρδευσης με εγκατάσταση ηλεκτρονικών μέσων για πρώτη φορά.

9.      Αισθητική αναβάθμιση, φωτεινότητα και αίσθημα ασφάλειας στο Δήμο με το φωτισμό LED

Με την εγκατάσταση 1000 νέων φωτιστικών σωμάτων LED σε ολόκληρο το Δήμο ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου και προβληματικού δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, εγκαθίστανται 3.500 νέα, σύγχρονα φωτιστικά σώματα σε χώρους περιβάλλοντος και δημοτικά κτίρια, προκειμένου να μην απομείνει ούτε μία γωνιά σκοτεινή, ούτε ένας δρόμος υποφωτισμένος, επαναφέροντας το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες.
Το πρωτοπόρο έργο, δαπάνης 3.300.000,00 ευρώ και διάρκειας σύμβασης 10 ετών – κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της οποίας ο ανάδοχος του έργου φέρει την υποχρέωση για συντήρηση των προσφερόμενων ειδών –, μετά από τις ανεξάντλητες προσπάθειες της σημερινής Διοίκησης για δρομολόγησή του, αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη παρέμβαση αναβάθμισης φωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, στην ιστορία του Δήμου Θερμαϊκού.
Μια παρέμβαση που βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα φωτισμού σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, αλλάζει τη νυχτερινή όψη κάθε γειτονιάς και αναβαθμίζει την καθημερινότητα του δημότη. Δημιουργεί δε, ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο οδοφωτισμού, ενώ το τρίπτυχο νέας τεχνολογίας, εξοικονόμησης πόρων και φιλικότητας προς το περιβάλλον φέρνει τον τόπο ένα βήμα πιο κοντά στο όραμα για μετατροπή του σε «Πράσινο» και πλήρως εναρμονισμένο με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα παραπάνω, τέλος, συνυπολογίζεται η ανθεκτικότητα και η υψηλή διάρκεια ζωής των λαμπτήρων Led, η απουσία υδραργύρου, με την ασφάλεια περιβάλλοντος και ανθρώπου που αυτή συνεπάγεται και βέβαια, η τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας (περίπου 60%) και το μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τους συμβατικούς λαμπτήρες.

10.   Τις «πράσινες» παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά του Δήμου συνεχίζει η Δημοτική αρχή από τη πρώτη στιγμή της θητείας της
Την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων, του 3ου δημοτικού σχολείου Περαίας και του 2ου γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας πέτυχε ο δήμος Θερμαϊκού, Η αναβάθμιση του 3ου δημοτικού σχολείου Περαίας από την κατηγορία Δ' στην κατηγορία Β' με συνολικό προϋπολογισμό 151.459,39 και αντίστοιχα η ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας από την κατηγορία Η' στην κατηγορία Β' με προϋπολογισμό 215.751,15€ επιτεύχθηκε μετά από ενέργειες της Διοίκησης.
Στο ΕΠΑΛ Επανομής εκσυγχρονίστηκαν τα κουφώματα, έργο προϋπολογισμού 50.000€, ενώ για πρώτη φορα οκτώ δημοτικά ακίνητα (6 σχολεία στη Περαία, 1 στη Ν. Μηχανιώνα και το Κλειστό Γυμναστήριο Επανομής) συνδέθηκαν με φυσικό αέριο.
Παράλληλα, η έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος των Ν. Επιβατών και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), θα αλλάξει την εικόνα του και την περιβαλλοντική του αποτύπωση ως προς το καλύτερο.
Το κτήριο, το οποίο ανεγέρθη το 1980, υπολείπεται των σημερινών προδιαγραφών ενεργειακής προστασίας και απόδοσης, γεγονός που το καθιστά μια ιδιαιτέρως ενεργοβόρα κτηριακή μονάδα. Η θετική ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής μετά από αίτημα του Αστυνομικού Τμήματος υπήρξε άμεση, ενδεικτική της άριστης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων
Εξάλλου, στην ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου του κολυμβητηρίου, στις εγκαταστάσεις του κέντρου αθλητισμού και πολιτισμού ΚΑΠΠΑ στην Περαία, στοχεύει η Διοίκηση με την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης π/υ 650.000€. Ενός κολυμβητηρίου 1820 τ.μ., το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, καλύπτοντας ανάγκες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και όχι μόνο.
Έγκριση χρηματοδότησης  του έργου Βιοκλιματική Αναβάθμιση Πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στη Νέα Μηχανιώνα π/υ 634,799€ από το Πράσινο Ταμείο

11.   Εστιασμένες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.
Προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ και ολοκλήρωση μελέτης για τη διάβρωση των ακτών μας με σκοπό την υποβολή στο ΕΣΠΑ  π/υ 71.260€
12.   Κατασκευή πυροφυλακείου στην Άνω Περαία
13.   Ενέργειες για τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων
Με τη βούληση για επίλυση ενός προβλήματος που έχει λάβει, κυρίως τα τελευταία χρόνια, ανησυχητικές διαστάσεις, ο Δήμος Θερμαϊκού, υπό το συντονισμό του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), ενώνει τις δυνάμεις του με άλλους τέσσερις φορείς, με στόχο την εξεύρεση πόρων για άμεση δρομολόγηση της δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Με το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το καταφύγιο να έχει ήδη αγορασθεί από το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, αποτελώντας αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων στην περιοχή του Λακκώματος, τις απαραίτητες μελέτες να έχουν εκπονηθεί και όλες τις απαιτούμενες άδειες να έχουν ληφθεί, το μόνο που εκκρεμεί είναι η χρηματοδότηση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συστηματικές ενέργειες γίνονται με επαφές με τα Υπουργεία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Προγράμματα ΕΣΠΑ, Ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς, αλλά ακόμα και με το γραφείο του Πρωθυπουργού, προς αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση του έργου. Τελευταία κίνηση, επιστολή που στάλθηκε στις αρχές Οκτώβρη 2018, προς την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα. Τελιγιορίδου Ολυμπία, που συνυπέγραψαν, εκτός του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη και οι Δήμαρχοι των προαναφερθέντων Δήμων.
Η λειτουργία του διαδημοτικού καταφυγίου, που κρίνεται εξαιρετικής σημασίας, προβλέπεται να βελτιώσει τον ετήσιο προγραμματισμό των συμμετεχόντων Δήμων σχετικά με τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ενώ συνεπάγεται μια συνεχόμενη ροή στα προγράμματά τους, καθώς και συγκεντρωτική και καλύτερη καταγραφή των περιστατικών. Εξασφαλίζεται, δε, η ύπαρξη ενός κέντρου αρμόδιου για το συντονισμό των προσπαθειών των Δήμων σχετικά με την ευζωία των ζώων, τα προγράμματα στειρώσεων, εμβολιασμών και των κτηνιατρικών πράξεων.

Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας


1.      Σταθερή μείωση των δημοτικών τελών από την αρχή της θητείας

Σημαντική ανάσα στους δημότες του Θερμαϊκού δίνεται με την μείωση των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας κατά 9% για τα νοικοκυριά, ενώ διατηρεί τη μείωση στο 50% για τις πολύτεκνες οικογένειες, τους μακροχρόνια ανέργους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕα).
Η δημοτική αρχή πιστή στη δέσμευσή της να στηρίξει όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προχώρησε σε μειώσεις των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και για το 2019, όπως έκανε από την αρχή της θητείας της το 2014.
Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2019, η μείωση 9% εφαρμόζεται στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για όλα τα νοικοκυριά του Δήμου.
Ήδη όμως από το Δεκέμβρη του 2014 η διοίκηση του Δήμου διατηρεί μειωμένα τα δημοτικά τέλη κατά 50% σε πολύτεκνες οικογένειες, σε μακροχρόνια ανέργους (από τον πρώτο χρόνο ανεργίας), για ΑμΕΑ και τρίτεκνες οικογένειες. Επίσης παραμένει η μείωση στα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% σε 67% , για τους κοινόχρηστους χώρους μέχρι και 46,5% και τα τέλη σε αιγιαλό και παραλία μέχρι και 12%. Μάλιστα με απόφαση της η δημοτική αρχή συνεχίζει την απαλλαγή τελών στους νέους επαγγελματίες, μέχρι 30 ετών, από τα τέλη κοινόχρηστου χώρου, για το έτος έναρξης της δραστηριότητάς τους. Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΘ μειώνει μεσοσταθμικά κατά 4% τις χρεώσεις νερού από τον Ιανουάριο του 2017
Αυτές οι ενέργειες είναι ενδεικτικό μιας συνεχούς και έμπρακτης προσπάθειας για στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

2.      Εκσυγχρονισμός των λιμανιών και αλιευτικών υποδομών

Τον καθορισμό των χώρων που εξομοιώνονται με τη ζώνη λιμένα Αγγελοχωρίου και Επανομής, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θερμαϊκού, μια απόφαση με πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς τον καθιστά αποκλειστικό φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ζωνών, θεμελιώνοντας δικαίωμα είσπραξης λιμενικών τελών και αυξάνοντας, ως εκ τούτου, την εισροή πόρων στα δημοτικά ταμεία.
Εντάσσεται δε, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της σημερινής διοίκησης Θερμαϊκού σε ό,τι αφορά στα λιμάνια και τις αλιευτικές υποδομές του τόπου, βάσει του οποίου και μετά από συντονισμένες ενέργειές της:
  • Καθορίστηκε η χερσαία ζώνη λιμένα στο αλιευτικό καταφύγιο της Ν. Μηχανιώνας, το 2015 και των Ν. Επιβατών, το 2016 και καθορίστηκαν οι θέσεις πρόσδεσης των σκαφών.
  • Καθορίστηκε η χερσαία ζώνη λιμένα Περαίας, το 2017.
  • Ξεκίνησαν να εισπράττονται για πρώτη φορά, το 2015, τέλη ελλιμενισμού.
  • Αποκαταστάθηκε το αλιευτικό καταφύγιο των Ν. Επιβατών, έργο π/υ 310.000,00 ευρώ.
  • Εκσυγχρονίστηκε ο ηλεκτροφωτισμός στο αλιευτικό καταφύγιο της Επανομής, π/υ 65.000,00 ευρώ.
  • Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την προμήθεια Pillars, τόσο στο λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας όσο και στο αλιευτικό καταφύγιο των Ν. Επιβατών.
  • Ίδρυση και λειτουργία αυτοτελούς Λιμενικού Γραφείου

Η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί βασικό βήμα προς την ενίσχυση του παραλιακού χαρακτήρα των περιοχών και τη διευκόλυνση, μέσω της μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, στη χρηματοδότηση και εκτέλεση έργων στις οριοθετημένες θέσεις, τα οποία καθίστανται καθοριστικής σημασίας για την εξυπηρέτηση της εμπορικής, ναυτιλιακής, τουριστικής και αλιευτικής κίνησης, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των λιμένων.
Συγχρόνως, τίθενται κανόνες διαφάνειας και εξοικονομούνται υπολογίσιμοι πόροι, τους οποίους είχε αποστερηθεί ο Δήμος κατά την περίοδο 2011 – 2014, εξαιτίας της έλλειψης πρωτοβουλίας καθορισμού των χερσαίων ζωνών. Έσοδα ανταποδοτικά, που βοηθούν στην εκτέλεση, τη συντήρηση και τη βελτίωση των λιμενικών έργων, των εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες των λιμένων.

3.      Διεύρυνση ωραρίου καταστημάτων
Μετά από αίτημα του εμπορικού Συλλόγου Θερμαϊκού η Δημοτική Αρχή ενέκρινε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας μουσικής και μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
4.      Αλλάζει η εικόνα των δρόμων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες
Ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που κλήθηκε να επιλύσει η Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, ήταν και η βελτίωση του οδικού δικτύου. Με τις παρεμβάσεις και έργα ασφαλτοστρώσεων, συντήρησης, πεζοδρόμησης και πλακοστρώσεων να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, σε όλες τις περιοχές, προκειμένου να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των πολιτών και να βελτιωθούν οι συνθήκες, αφενός της επιχειρηματικότητας και αφετέρου της τουριστικής επισκεψιμότητας.
Δημοπρατήθηκε το έργο των ασφαλτοστρώσεων του Δήμου Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 2.700.000,00 ευρώ Η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τη ΣΑΤΑ, από ιδίους πόρους και από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το έργο – το οποίο έρχεται να προστεθεί στην εργολαβία της ασφαλτόστρωσης, προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ, αφορά στην εκτέλεση απαιτούμενων εργασιών για τη συντήρηση υπαρχόντων, αλλά και την κατασκευή καινούργιων οδών, με επίστρωση νέου ασφαλτοτάπητα. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και η αντικατάσταση της επίστρωσης ορισμένων οδών, με σκοπό τόσο τον εξωραϊσμό, όσο και τον περιορισμό της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και κατά συνέπεια τη μεγιστοποίηση του βαθμού ασφαλείας. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης οδού προς το Κτήμα Γεροβασιλείου και τη συντήρηση τμημάτων της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης- Ν. Μηχανιώνας π/υ 159.000€
Παράλληλα, λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα δόθηκε με τη δημιουργία κόμβου αναστροφής και τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στην ΕΠ.Ο. 28, στην είσοδο της Επανομής π/υ 150.000€., ενώ βελτιώνεται το αγροτικό οδικό δίκτυο με εγκεκριμένη χρηματοδότηση έργου π/υ 681.784€.
5.      Ένταξη του Δήμου Θερμαϊκού για πρώτη φορά στο τοπικό πρόγραμμα LEADER/CLLD συνολικής εγκριθείσας δαπάνης 10.450.000€ με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας.

6.      Τη δημιουργία «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας» σχεδιάζει ο δήμος Θερμαϊκού, επαναχρησιμοποιώντας το κτίριο ΔΙΑΣ στη Ν. Μηχανιώνα. Με την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου στο ΕΣΠΑ π/υ 2.489.432,48€, αναδεικνύεται η ιστορία της περιοχής, η οποία έχει συνδέσει άρρηκτα την επιβίωση και την ανάπτυξή της με τη θάλασσα.  
Το Μουσείο πρόκειται να στεγαστεί στο εγκαταλελειμμένο, σήμερα, δημοτικό κτήριο «Δίας», επιφάνειας περίπου 1.800 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μηχανιώνας, σε γειτνίαση με την ιστορική προβλήτα του οικισμού. Το Δεκέμβριο του 2015, συντάχθηκε και κατατέθηκε στον δήμο Θερμαϊκού, πρόταση για την ίδρυση ενός «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θάλασσας», από τετραμελή ομάδα επιστημόνων και ερευνητών. 
Η ίδρυση και λειτουργία ενός Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας με υπερτοπική σημασία θα προωθήσει την έρευνα της φυσικής κληρονομιάς, θα ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φυσικής μας κληρονομιάς, καθώς και θα προωθήσει την έρευνα για τα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου.
Παράλληλα, θα συμβάλλει στην προώθηση της ιδιαίτερης ταυτότητας της κοινότητας για τη σχέση της με την θάλασσα, θα διασώσει και θα αναδείξει την τοπική ναυτική και αλιευτική παράδοση ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του οικισμού. Όπως επισημαίνεται, θα δημιουργηθεί ένας σταθερός πόλος για την οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.
7.      Σταθερά αυξητική πορεία, τουλάχιστον 10% ετησίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρουσιάζει η τουριστική κίνηση στο Δήμο Θερμαϊκού. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται τις καθαρές και ασφαλείς ακτές του Δήμου μας (πέντε εξ αυτών έχουν βραβευθεί ταυτόχρονα με Γαλάζιες Σημαίες) και νέες τουριστικές δομές δημιουργούνται προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Στην κατεύθυνση της τουριστικής προβολής του Δήμου, η Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού (ΤΕΘ) διατηρεί μία σταθερά δραστήρια παρουσία, που προσανατολίζεται στην υλοποίηση ποικίλων δράσεων με θεματικό εύρος και βασικό στόχο τον εντοπισμό και την ανάδειξη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των ιδιαιτεροτήτων του τόπου και τη μεγιστοποίηση της ελκυστικότητάς του ως προορισμό.
Ανάμεσα στις λοιπές δράσεις συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή σε εθνικές ή διεθνείς διοργανώσεις σχετικές με την τουριστική προβολή, η λειτουργία ιστοσελίδας visit-thermaikos.gr και την πραγματοποίηση φεστιβάλ «Thermaikos wine & food festival».

Αποκεντρωμένος – Λειτουργικός Δήμος


1.      Η οικονομική εξυγίανση του Δήμου Θερμαϊκού, από χρέη παρελθόντων ετών,  συνεχίζεται με εντυπωσιακό ρυθμό

Εξυγίανση, η οποία αντικατοπτρίζεται ενδεικτικά σε έναν αριθμό οικονομικών στοιχείων, όπως:

1.      Εξυνίανση της οικονομικής & διοικητικής κατάστασης του Δήμου
(2015-2018).
   Εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, ο Δήμος Θερμαϊκού εντάσσεται στο 10% των υγιέστερων οικονομικά δήμων της χώρας.
  Τα ταμειακά διαθέσιμα κατά το 2013 ήταν 4.179.198,78 € και έφτασαν τον Δεκέμβριο του 2018 τα 15.253.418,00 €. Αύξηση 365%.
Ταμειακά διαθέσιμα Δήμου Θερμαϊκού 2013 - 2018
Έτος
Ποσό
2013
4.179.198,78€
2014
4.962.322,62€
2015
7.030.445,74€
2016
9.387.153,45€
2017
12.412.406,75€
2018 (έως 20/12)
15.253.1418,00€·      Τα αποτελέσματα στις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, κατά το 2013 ήταν 696.653,67 € ζημία και έφτασαν το 2017 τα 1.979.989,51€ κέρδη, αύξηση 2.676.642 €.
·      Τα δάνεια κατά το 2013 ήταν 5.564.687,70 € και μειώθηκαν το 2017 στα 2.250.536,64 €, μείωση 60%.
   Οι λοιπές υποχρεώσεις κατά το 2013 ήταν 5.188.602,26 € και μειώ­θηκαν το 2017 στα 4.676.698,40 €, μείωση 10%.
   Έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών ποσού 2.073.233,14 € ως επιχορήγηση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου (2017).
   Εξόφληση όλων των οφειλών της ΔΗ.Κ.Ε.Θ., στην Ζ' ΔΟΥ, στο ΙΚΑ κι άλλες, ύψους 1.745.000,00 €.
   Ολοκλήρωση ελέγχου στην ΔΗΚΕΘ από τον ΟΑΕΔ-ΝΘΕ ΑΜΕΑ για την περίοδο 2011 έως 2015 και καταβολή από το ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ, εισφο­ρών που αφορούσαν στο πρόγραμμα, ποσού 113.015,17 €.
  Έγκριση του νέου Ο.Ε.Υ. του δήμου από το Δημοτικό Συμβούλιο.
   Ολοκλήρωση της πρόσληψης 36 μόνιμων εργαζομένων στην καθα­ριότητα, μέσω ΑΣΕΠ (αναμένονται οι οριστικοί πίνακες).
   Πρόσληψη 9 υπαλλήλων νια τις κοινωνικές δομές και το κέντρο κοινότητας μέσω ΑΣΕΠ.
   Μετατροπή των συμβάσεων 12 ατόμων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στην ΔΗΚΕΘ.
   Αγορά Η/Υ και φωτοτυπικών αξίας 100.622,00 €. Ανανέωση του 45% του συνολικού εξοπλισμού.
  Καθιέρωση της ηλεκτρονικής αποστολής των προσκλήσεων και των αντίστοιχων εισηγήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου - για εξοικονό­μηση πόρων.
  Διοικητική οργάνωση του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. και οικονομική εξυγίανση.

2.      Διαφανής και συστηματικός έλεγχος στη διακίνηση των υλικών με τη λειτουργία κεντρικής αποθήκης/
Πλήρη,  ακριβή  και  ουσιαστικό έλεγχο σε έναν από τους πλέον κρίσιμους  οικονομικούς  τομείς λειτουργίας κάθε Δήμου, την προμήθεια, παραλαβή και διακίνηση υλικών, εξασφαλίζει η κεντρική αποθήκη 340τ.μ. που λειτουργεί ο Δήμος Θερμαϊκού.
Δεν πρόκειται απλώς για ένα στεγασμένο χώρο όπου φυλάσσονται τα κάθε είδους υλικά, αλλά για ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο σύστημα καταγραφής όλων των υλικών  και  όλων  των  ποσοτήτων,  όπου οποιαδήποτε προμήθεια εισέρχεται ή εξέρχεται από την αποθήκη, ελέγχεται και συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα. Όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση μεταξύ των όσων παρέλαβε ήταν και σειρά εγγράφων με αιχμηρές παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών, αλλά και του παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παντελή έλλειψη φυσικής και λογιστικής καταγραφής στις διακινούμενες ποσότητες υλικών για όλα τα έτη της προηγούμενης δημοτικής περιόδου. Δεν νοείται, όπως σημείωναν στις παρατηρήσεις τους τόσο για το 2011, το 2012, αλλά και το 2013, να μην υπάρχει έλεγχος με φυσική και λογιστική καταγραφή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα υλικά. Τότε, ο Δήμος προμηθευόταν υλικά τα οποία  φύλαγε  σε  διάφορα  σημεία,  από εδώ κι από εκεί, χωρίς να υπάρχει συστηματικός έλεγχος για το γιατί, το πως, και το που χρησιμοποιούνταν. Η σημερινή δημοτική αρχή αποφάσισε να βάλει τα πράγματα σε τάξη.  Ο  Δήμος  έχει  εγκαταστήσει  ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής στην αποθήκη, ώστε να υπάρχει ακριβές και πλήρες αρχείο. Το κόστος ανήλθε στα 24.600 ευρώ
3.      αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας 


“Στο πλαίσιο ενός στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης, που με υπευθυνότητα σχεδίασε και με προσήλωση ακολούθησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι του Δήμου, η σημερινή Διοίκηση στοχεύει στην αποδοτική αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Ενός «θησαυρού», που επί χρόνια αφέθηκε να μαράζει, στερώντας πολύτιμους πόρους από τα ταμεία του Δήμου, πόσο μάλλον εν μέσω της τρέχουσας βεβαρυμένης οικονομικής συγκυρίας και των σημαντικών περικοπών στις κρατικές χρηματοδοτήσεις.
Προς αντιστροφή της κατάστασης αυτής, η σημερινή Δημοτική Αρχή κινήθηκε άμεσα.
Ενδεικτικά:
1. Ξεκίνησε την κατάρτιση αρχείου ακινήτων, ήδη από το 2015.
2. Μίσθωσε πέντε (5) αναψυκτήρια στον «Ποταμό» Επανομής, τα οποία ήταν κλειστά κι ερειπωμένα, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών, δημιουργώντας δεκάδες νέες θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας έσοδα της τάξης των 120.000,00/χρόνο.
3. Επαναλειτούργησε το επίσης κλειστό αναψυκτήριο στο ακρωτήρι Τούζλα Αγγελοχωρίου, εξασφαλίζοντας συνολικά έσοδα για το Δήμο, κατά την περίοδο 2014 – 2018, 31.500,00 ευρώ.
4. Ανακαίνισε τη Δημοτική Αγορά Επανομής και προχώρησε σε μίσθωση καταστημάτων, τόσο εκεί, όσο και στα «ψαράδικα» της Ν. Μηχανιώνας, προκειμένου να τονωθεί η τοπική οικονομική κίνηση.
5. Διενήργησε 13 δημοπρασίες δημοτικών ακινήτων.
Συνεχίζοντας στην ίδια πορεία, έχει προγραμματισθεί  δημοπράτηση, για μακροχρόνια εκμίσθωση 20 ετών, του «Ακρωτηρίου», στην παραθαλάσσια περιοχή της Περαίας. Ένα συγκρότημα εγκαταστάσεων, πολυχώρος – αναψυκτήριο, με δύο κολυμβητικές δεξαμενές, κτίριο εμβαδού 99,31 τ.μ., με κουζίνα, αίθουσα, χώρους υγιεινής και υπαίθριο μπαρ και δύο χώρους στάθμευσης, δυναμικότητας 90 περίπου οχημάτων έκαστος.
Η σημερινή Διοίκηση επαναλειτούργησε το συγκεκριμένο αναψυκτήριο, το οποίο παρέμεινε κλειστό για 2,5 χρόνια στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, εισπράττοντας οφειλές παρελθόντων ετών και μισθώματα ύψους 135.000,00 ευρώ.
Ακολουθεί η εκμίσθωση του αναψυκτηρίου (LOCA) στη θέση Πάλιουρα Επανομής, για χρονική διάρκεια πέντε (5) ετών, που αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, μετά και τις απαιτούμενες εγκρίσεις Υπηρεσιών. Επόμενος στόχος αξιοποίησης είναι το «Κτήμα Καραγκιόζη» στην Επανομή, ενώ συνεχείς είναι οι επαφές με το Ελληνικό Δημόσιο, για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και να πραγματοποιηθεί η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ και του Κάμπινγκ στην Αγ. Τριάδα, ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του.


4.      Ορισμός Δ.Κ. Επανομής ως ιστορικής έδρας του Δήμου

5.      Ίδρυση Πολεοδομικής Υπηρεσίας μέσω της διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού με τη διάθεση ανάλογου προσωπικού. Πρόβλεψη σύστασης Διεύθυνσης Πολεοδομίας στο νέο Ο.Ε.Υ.

6.      Καθιέρωση ετήσιου απολογισμού του Δημάρχου σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα στο πλαίσιο της διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών

Νέοι - Πολιτισμός – Αθλητισμός


1.      Κατασκευή νέων σύγχρονων σχολείων

Ένα καίριας σημασίας έργο για το Δήμο Θερμαϊκού και πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων του Δήμου για μια 10ετία, βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Περαίας. Η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας, ένα από τα πρώτα έργα, που ενέταξε η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) και προϋπολογισμού περίπου 4.500.000,00 ευρώ, έρχεται να επιλύσει προβλήματα σχετιζόμενα με τις ανάγκες των μαθητών για σχολική στέγη. Στο νέο σχολείο, που θα είναι 12θέσιο, θα παρακολουθούν μαθήματα μέχρι και 300 μαθητές, σε ένα κτίριο αναπτυσσόμενο σε δύο ορόφους και εμβαδού 2.443, 25 τ.μ., εντός οικοπέδου συνολικού εμβαδού 4.607,63 τ.μ., που θα διαθέτει επίσης, υπόγειο, κεραμοσκεπή και τμήμα φυτεμένου δώματος.
Η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για ενίσχυση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, αποτυπώθηκε στην αποπεράτωση του 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας, προϋπ. 590.000,00 ευρώ, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θερμαϊκού, αλλά και στην ίδρυση Γυμνασίου στο Μεσημέρι.
Βάρος, επίσης, δόθηκε στη συντήρηση των υφιστάμενων δομών, με χαρακτηριστική αναφορά στην ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» της συντήρησης 20 σχολικών κτιρίων του Δήμου, δαπάνης 528.000,00 ευρώ

2.      Νέες παιδικές χαρές και αναβάθμιση των υφισταμένων

Σε μια προσπάθεια να προσφέρει στα παιδιά επαρκείς και ασφαλείς κοινόχρηστους χώρους αναψυχής, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού με συντονισμένη δουλειά και αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα πέτυχε να ενισχύσει τον αριθμό των παιδικών χαρών του τόπου και να εξυγιάνει τους ήδη υφιστάμενους.
Χώροι που παρουσίαζαν σημαντικά προβλήματα σχετικά με τον πεπαλαιωμένο και δυσλειτουργικό εξοπλισμό, ο οποίος δεν ικανοποιούσε τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας, ενώ είχαν επιβαρυνθεί και από συχνούς βανδαλισμούς.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής θητείας, οι κάτοικοι της Ν. Μηχανιώνας απέκτησαν τη δυνατότητα να επισκέπτονται δύο νέες παιδικές χαρές στην περιοχή της Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης και της Σκάλας, η Επανομή ενισχύθηκε με έναν καινούργιο χώρο στην παραλία της, ενώ στο Μεσημέρι, στους Ν. Επιβάτες και στην Κερασιά οι εκ θεμελίων ανακατασκευασμένοι, κατάλληλα διαμορφωμένοι και θελκτικοί χώροι υποδέχονται παιδιά και γονείς για παιχνίδι και χαλάρωση.
Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, η Δημοτική Αρχή ετοιμάζεται να υλοποιήσει ακόμα ένα έργο, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την κατασκευή μίας νέας παιδικής χαράς και την πλήρη αναβάθμιση πέντε (5) υφιστάμενων. Η Πράξη, η οποία εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο «ΦιλόΔημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι δαπάνης 390.000,00 ευρώ, με τα 225.000,00 ευρώ να καλύπτονται από το Πρόγραμμα και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους.
Οι εργασίες ανακατασκευής αφορούν στις παιδικές χαρές:
1.        Άνω Περαίας, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου
2.        Νέων Επιβατών, στην οδό Μακεδονομάχου Πύρζα
3.        Νέων Επιβατών, στην οδό Λογοθέτου
4.        Κάτω Περαίας, στην οδό Μηδείας 62Α
5.        Επανομής, πλησίον 3ου Δημοτικού Σχολείου,

ενώ ένας ολοκαίνουργιος χώρος δημιουργείται στη Νέα Μηχανιώνα, στην οδό Μελίνας Μερκούρη.
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού και όλες τις απαραίτητες εργασίες, με την ανάπλαση να προβλέπει την αποξήλωση των παλαιών οργάνων και την τοποθέτηση νέων και σύγχρονων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η λειτουργική και αισθητική εικόνα των παιδικών χαρών.
3.      Πίστα Motocross σε δημοτικό χώρο στη Ν. Μηχανιώνα

Πίστα motocross θα δημιουργηθεί στον δήμο Θερμαϊκού μετά από τη θετική απάντηση αυτού στο αίτημα της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Ν. Μηχανιώνας, για δωρεάν παραχώρηση τμήματος αγροτεμαχίου του Δήμου με σκοπό τη δημιουργία της πίστας για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων,
Το εμβαδού 11.594,37 τ.μ. τμήμα του αγροτεμαχίου, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να παραχωρηθεί δωρεάν για πέντε χρόνια, ώστε η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών της Ν. Μηχανιώνας, αφού κατασκευάσει και αδειοδοτήσει, με δικά της έξοδα, πίστα-στίβο motocross, να την αξιοποιήσει για την τέλεση αθλητικών εκδηλώσεων.
Τα προσδοκώμενα οφέλη από τη δημιουργία πίστας motocross στην περιοχή μας είναι πολυάριθμα και δεν περιορίζονται στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων ως ένα μέσον ψυχαγωγίας. Η προσέλκυση ενός άλλου είδους επισκεπτών, αυτών που ενδιαφέρονται για τον εναλλακτικό αθλητικό τουρισμό, θα μπορούσε να αποβεί ιδιαιτέρως κερδοφόρα και παράλληλα, να λειτουργήσει σαν διαφήμιση για το Δήμο μας. Επιπλέον, θα προσελκύσει τους νέους στη μοτοσυκλέτα, προσφέροντας μια δημιουργική και δραστήρια διέξοδο, εκπαιδεύοντάς τους όμως συγχρόνως, ώστε η ασφάλεια να ξεπεράσει τον περιορισμένο χώρο της πίστας και να μεταφερθεί και στο δρόμο.


4.      Σημαντική αύξηση στα προγράμματα και συμμετέχοντες στις δραστηριότητες μαζικού αθλητισμού


Δραστηριότητες μαζικού αθλητισμού

2013-2014
2018-2019
Μεταβολή %
Περίοδος (μήνες)
7
10
+43
Πρόγραμμα άθλησης
64
102
+59
Ώρες άθλησης (εβδομαδιαία)
191
299
+57
Αριθμός γυμναστών
10
12
+20
Αθλητικές εγκαταστάσεις
11
12
+9
Αριθμός αθλούμενων
918
2000
+1185.      Κατασκευή και αναβάθμιση γηπέδων σε κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα

·        Κατασκευή δαπέδου και εξοπλισμός skate park Ν. Μηχανιώνας
·        Κατασκευή τοιχίου γηπέδου Ν. Κερασιάς
·        Δημιουργία βοηθητικού γηπέδου Επανομής με πλαστικό χλοοτάπητα
·        Αναβάθμιση 2 εξωτερικών γηπέδων καλαθοσφαίρισης στην Άνω και Κάτω Περαία
·        Κατασκευή γηπέδου με ελαστικό ακρυλικό δάπεδο στους Ν. Επιβάτες
·        Τοποθέτηση σκέπαστρου στο γήπεδο ακαδημιών ΠΑΟΝΕ και αποκατάσταση περίφραξης
·        Προμήθεια συνθετικού χλοοτάπητα σε Κ.Χ Αγίας Τριάδας
·        Ανακαίνιση γυμναστηρίου μαζικού αθλητισμού Ν. Μηχανιώνας
·        Ηλεκτροδότηση εγκαταστάσεων, κατασκευή νέου χλοοτάπητα και αποκατάσταση στεγάστρου γηπέδου Ν. Μηχανιώνας
·        Τοποθέτηση προβολέων στο γήπεδο Αναγέννηση Επανομής
·        Κατασκευή δύο νέων γηπέδων τένις στην Επανομή
·        Τοποθέτηση κερκίδων στο γήπεδο Μεσημερίου
·        Ολοκλήρωση τοπογραφικής και αρχιτεκτονικής μελέτης για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου από τον Οικισμό Επανομής προς παραλία Όρμος
·        Οικονομική υποστήριξη όλων των φορέων αθλητισμού6.      Ανοίγει ο δρόμος για την αποπεράτωση του πολιτιστικό κέντρου Περαίας

Ένα έργο που σχεδόν 15 χρόνια παραμένει ημιτελές, μπαίνει σε σειρά προτεραιότητας μετά την έγκριση υλοποίησης της υπ’ αριθμ. 98/2018 μελέτης, δίνοντας την υπόσχεση στους κατοίκους της Περαίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού για ένα σύγχρονο χώρο τέχνης και δημιουργίας.  

Ο λόγος για την αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Περαίας, έργου προϋπολογισμού δαπάνης 1.350.590,74 ευρώ. Ενός χώρου που μετά την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να καταστεί σήμα κατατεθέν για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, στολίδι για τον τόπο και σημαντικός μοχλός ανάπτυξης τόσο του πολιτισμού, όσο και της τοπικής οικονομίας.
Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην Κάτω Περαία στην οδό Αμπελοκήπων και Ιωνίας, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.401,65 τ.μ., αποτελείται από τρία διακριτά τμήματα, εκ των οποίων το πρώτο λειτουργεί αυτόνομα, ενώ το δεύτερο και το τρίτο χρήζουν αναγκαίων εργασιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την παράδοση στους πολίτες ενός έργου οραματικού και υψηλών, σύγχρονων προδιαγραφών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στόχος είναι η ανεξάρτητη λειτουργία του Κεντρικού Κτιρίου – αποτελούμενο από τρία επίπεδα –, το οποίο σχεδιάζεται να στεγάσει και τις περισσότερες λειτουργίες, περιλαμβάνοντας αίθουσες καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, χορού, μαθημάτων μουσικής, βιβλιοθήκης, διοικητικών αναγκών, κυλικείου κ.ά.
Επιπλέον, προβλέπονται εξωτερικές διαμορφώσεις, τόσο του προαναφερθέντος Κεντρικού Κτιρίου, όσο και του τρίτου τμήματος, στο ισόγειο του οποίου θα λειτουργήσει αίθουσα θεάτρου, για την αισθητική ολοκλήρωση του συνόλου και την εναρμόνισή του με τον περιβάλλοντα χώρο.
Τέλος, στα πλαίσια των προγραμματισμένων εργασιών περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με την ανάλογη δημιουργία παρτεριών και χώρων πρασίνου, την επέκταση της υφιστάμενης ράμπας πρόσβασης ΑμΕΑ της κεντρικής εισόδου ώστε να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, αλλά και τη δημιουργία χώρου στάθμευσης.

7.      Δημιουργία Δημοτικής χορωδίας και φιλαρμονικής ορχήστρας του ΔΗΠΠΑΚΥΘ με συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις

8.      Ενίσχυση και διασφάλιση της ιστορικής μνήμης με την πρόσβαση για το κοινό στα νεότερα ιστορικά μνημεία του Αγγελοχωρίου (Φάρος και Ναυτικά Οχυρά), την έκδοση οδηγού αρχαιολογικών ευρημάτων και ιστορικών μνημείων του Δήμου,  την κατασκευή ηρώου στο Μεσημέρι και τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων εθνικής μνήμης για τον Μακεδονικό αγώνα στην Επανομή, για τη Γενοκτονία των Ποντίων και της Εθνικής Αντίστασης στη Ν. Μηχανιώνα.