«Στον πάγο» η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού

 


Οι Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις είναι ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό εργαλείο για κάθε Δήμο. Είναι ευέλικτα όργανα που μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά το πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής κάθε Δήμου, να υλοποιήσουν αξιόλογα προγράμματα απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο και να προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας σε άνεργους, να ενισχύσουν τις παροχές προς τους πολίτες και τις δράσεις στον τομέα της Παιδείας. Ακόμη έχουν αρμοδιότητες στην οργάνωση Δημοτικής Συγκοινωνίας!

Σε όλους τους Δήμους που διαθέτουν Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, οι Δήμαρχοι βασίζονται σε αυτές.

Ο κύριος Δήμαρχος Θερμαϊκού ωστόσο, έχει τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας σταθερά «στον πάγο» από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Και αν επιτρέψουμε να συνεχίσει με την ίδια τακτική, θα την οδηγήσει σε …λουκέτο.

«Ανοίγουμε» ξανά αυτό το ζήτημα, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οικονομικά της Κοινωφελούς Επιχείρησης, όπου καταψηφίσαμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής , προκειμένου να ανακόψουμε την «κατηφόρα».

Όταν το 2014 την παραλάβαμε χρωστούσε 1,5 εκ. ευρώ. Πληρώσαμε όλο της το χρέος και αξιοποιώντας μια ευεργετική νομική διάταξη που ανακαλύψαμε, διεκδικήσαμε το 1,5 εκ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Τα καταφέραμε.

Ο κύριος Δήμαρχος Θερμαϊκού από το 2019 έως σήμερα, εισπράττει από το Δημόσιο τμηματικά πόρους, για την αποπληρωμή του μεγάλου αυτού ποσού.

Διατηρεί όμως τον προϋπολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης, σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εισπράττει καλά – καλά τα κονδύλια, αλλά δεν ενισχύει τη Δημοτική Επιχείρηση, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σε προγράμματα «που τρέχουν» στους τομείς δράσης της, προς όφελος των πολιτών του Δήμου μας.

Ειδικά στις δράσεις για την Παιδεία, η κατάσταση είναι τραγική. Αυτή τη στιγμή, η δραστηριότητα της εξαντλείται σε 2 παιδικούς σταθμούς και 3 ΚΔΑΠ με ελάχιστα έσοδα.

Όμως, όπως έχουμε ξαναγράψει κατά τη διάρκεια της θητείας μας επτά (7) ΚΔΑΠ έσφυζαν κάθε χρόνο από εκατοντάδες παιδιά και με ανάλογες θέσεις εργασίας.

Τώρα, τα ΚΔΑΠ κλείνουν και ο αριθμός των παιδιών μειώνεται δραματικά. Την ακαδημαϊκή περίοδο 2022 – 2023, αν και απίστευτο, υπήρχαν μόνο εννέα (9) παιδιά!

Την ίδια ώρα, κάποιοι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ του Δήμου, αναγκάστηκαν να δεχτούν δραστική μείωση των συμβάσεων τους. Και ανησυχούν ότι στο τέλος θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Τόσα προβλήματα και τόση υποβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας μας, γιατί ο κύριος Δήμαρχος, για λόγους που μόνο ίδιος γνωρίζει, δεν θέλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης…