Διοίκηση χωρίς «μπούσουλα»


Χωρίς Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, συνεχίζει να πορεύεται η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, αγνοώντας προκλητικά τις δικές μας συνεχείς επισημάνσεις και ερωτήσεις, και κατά παράβαση των υποχρεώσεων της που απορρέουν από το νόμο.

Όλοι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν πλέον τετραετή Επιχειρησιακά Προγράμματα, όπου οι Διοικήσεις περιγράφουν το όραμα τους και το σχέδιο τους για τον τόπο τους, προγραμματίζουν τα έργα που επιδιώκουν και αναζητούν πόρους από τα αντίστοιχα προγράμματα και ταμεία για να τα υλοποιήσουν. Με άλλα λόγια παρουσιάζουν στην αρχή της θητείας τους, το «μπούσουλα» που θ' ́ακολουθήσουν έως το τέλος της τετραετίας.

Στο Δήμο Θερμαϊκού δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Οι Διοικούντες έχουν βάλει το Δήμο στον «αυτόματο πιλότο», με τραγικές συνέπειες για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Κανένα πρόβλημα, σε καμιά Τοπική Κοινότητα δεν έχει αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα . Αρκούνται σε αποσπασματικές και «πυροσβεστικές» κινήσεις. Προτιμούν να κρύβουν τα προβλήματα «κάτω από το χαλί», αντί να τα επιλύουν.

Όσο για προγραμματισμό σημαντικών έργων και μεγάλων υποδομών που θα κάνουν πιο άνετη την καθημερινότητα των πολιτών και θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο, ούτε λόγος. Κινούνται «στα τυφλά», με απίστευτη προχειρότητα και σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες και υπηρεσίες, επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Αρκούνται σε έργα για το θεαθήναι.

Στα Τεχνικά Προγράμματα που παρουσιάζουν κάθε χρόνο, τα έργα που εισηγούνται είναι αποσπασματικά, χωρίς αναπτυξιακή συνοχή και επαναλαμβάνονται και τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων είναι σαφής, ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, πρέπει να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις και τις παραδοχές του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Φτάσαμε στο τέλος της τετραετίας, αλλά με ευθύνη της σημερινής Διοίκησης, ο Δήμος Θερμαϊκού, δεν έχει δικό του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις που τους υποβάλλουμε μέσα στα Δημοτικά Όργανα «το αυτί τους δεν ιδρώνει». Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει η αποδοτικότερη, αποτελεσματικότερη, κατανομή και αξιοποίηση των πόρων, η ενίσχυση της διαφάνειας, η ενεργοποίηση και ο συντονισμός των υπηρεσιών, που επιτυγχάνονται μέσω της δημοσιοποίησης Επιχειρησιακού Προγράμματος τετραετίας.

Ο τόπος μας με τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση , τον τουρισμό, χρειάζεται μια ομάδα ικανών και αποφασισμένων ανθρώπων στο Δήμο, που θα βελτιώσουν τον τρόπο διοίκησης και εσωτερικής οργάνωσης. Μια άλλη Διοίκηση που σε συνεχή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς θα απαντήσει με πρόγραμμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θα προωθήσει τις συνεργασίες και ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και πρόοδο.

Ο τόπος μας, δεν αντέχει άλλη μια χαμένη τετραετία.