Δημιουργείται διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώωνΜε αφορμή τη χθεσινή (04/04/2019) παγκόσμια ημέρα αδέσποτων, είναι ευκαιρία να ενημερώσουμε για τις ενέργειες που έχει προβεί η Δημοτική Αρχή για την αποτελεσματική διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος Θερμαϊκού, υπό το συντονισμό του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), ενώνει τις δυνάμεις του με άλλους τέσσερις φορείς, με στόχο την εξεύρεση πόρων για άμεση δρομολόγηση της δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
 
Ένας χώρος που θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων-μελών του ΣΥΠΠΑΖΑΘ (Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς) και των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη.
 
Με το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το καταφύγιο να έχει ήδη αγορασθεί από το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, αποτελώντας αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων στην περιοχή του Λακκώματος, εγγύς των ορίων των Δ.Δ. Αγίου Αντωνίου και Κάτω Σχολαρίου, τις απαραίτητες μελέτες να έχουν εκπονηθεί και όλες τις απαιτούμενες άδειες να έχουν ληφθεί, το μόνο που εκκρεμεί είναι η χρηματοδότηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συστηματικές ενέργειες γίνονται με επαφές με τα Υπουργεία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Προγράμματα ΕΣΠΑ, Ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς, αλλά ακόμα και με το γραφείο του Πρωθυπουργού, προς αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση του έργου.

Η λειτουργία του διαδημοτικού καταφυγίου, που κρίνεται εξαιρετικής σημασίας, προβλέπεται να βελτιώσει τον ετήσιο προγραμματισμό των συμμετεχόντων Δήμων σχετικά με τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Εξασφαλίζεται, δε, η ύπαρξη ενός κέντρου αρμόδιου για το συντονισμό των προσπαθειών των Δήμων σχετικά με την ευζωία των ζώων, τα προγράμματα στειρώσεων, εμβολιασμών και των κτηνιατρικών πράξεων.

Παράλληλα συνεχίζονται οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων στο Δήμο Θερμαϊκού στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με το ΣΥΠΠΑΖΑΘ.
Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να απευθύνεται καθημερινά τις πρωινές ώρες στο τηλέφωνο 2310/438496 και μετά από ραντεβού θα συμπληρωθούν όλα τα έγγραφα της υιοθεσίας, θα γίνει ενημέρωση από κτηνίατρο και θα δοθεί κάρτα υγείας του σκύλου. Μπορείτε ακόμη και να περάσετε από τα γραφεία του Συνδέσμου (Κυζίκου 39 και Παπαναστασίου, Καλαμαριά) για να δείτε φωτογραφίες ζώων και να διαλέξετε τον καινούργιο φίλο σας.
   Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΥΠΠΑΖΑΘ οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν. Το 2014 είχαμε 96 υιοθεσίες, το 2015 είχαμε 194, το 2016 είχαμε 145 και το 2017 είχαμε 174 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.