Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

H γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μια από τις οδυνηρότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού. 

Τα εγκλήματα σε βάρος τους και οι εκτοπισμοί από τις προαιώνιες πατρογονικές τους εστίες, ξεκίνησαν το 1914 και εξελίχθηκαν με φρικιαστικές δολοφονίες. 

Στις 19 Μαίου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και θέτει σ’ εφαρμογή τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας που είχαν ξεκινήσει οι Νεότουρκοι, ακολουθώντας το ίδιο σχέδιο εξόντωσης που υλοποιήθηκε για τον αφανισμό των Αρμενίων.

 Όπως είχε πει ο τότε Αμερικανός πρόξενος στην Σμύρνη Τζ. Χόρτον «Από άκρου εις άκρον σε όλη την επικράτεια των Τούρκων, πάντα υπήρχε μια κηλίδα αίματος για να θυμίζει την βάρβαρη παρουσία τους». Χάθηκαν 353.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά , στην δεύτερη μεγαλύτερη και βιαιότερη γενοκτονία του 20ου αιώνα. 

Τον Οκτώβριο του 1922, κατέφθασαν στη μητέρα πατρίδα περίπου 400.000 Πόντιοι πρόσφυγες, που μαζί με τους Ίωνες αποδύθηκαν σε έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη, αν και πολλές χιλιάδες, βρίσκονται σήμερα στον Καναδά, την Αμερική, την Αυστραλία, τη Ρωσία, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της Ομογένειας.

Κατάφεραν το αδύνατο.

Με την εργατικότητα και το κοφτερό μυαλό τους, όχι μόνο «συναρμολόγησαν» ξανά τη ζωή τους στην Ελλάδα, αλλά και οι ίδιοι και οι απόγονοί τους, όπου γης, πρόκοψαν και προκόβουν σε όλους τους τομείς. Και είναι πάντα περήφανοι για την καταγωγή τους. 

Η ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» από τη Βουλή των Ελλήνων και η ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος», είναι δύο αιματοβαμένες επέτειοι που δεν γίνεται να ξεχάσουμε.

Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, αλλά και στους Πόντιους αδελφούς μας που ζουν και μεγαλουργούν ανάμεσά μας. 

Τους ευχαριστούμε που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις τους και μαζί με αυτές, την ιστορία και την εξέλιξη του Ελληνισμού.