Γενέθλια ημέρα της Ν. Μηχανιώνας. Χρόνια μας πολλά!

Σήμερα  τιμούμε την ημέρα ίδρυσης της Ν. Μηχανιώνας. Την ημέρα εκείνη του 1923 (14 Μαϊου), που  τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος κι άρχισαν να χτίζονται  τα πρώτα σπίτια, σε αυτό εδώ το σημείο του Μεγάλου Καράμπουρνου, από τις πρώτες οικογένειες των ξεριζωμένων προσφύγων από τη Μ. Ασία.

Οι  πρώτες  οικογένειες που έφτασαν στον τόπο που ονόμασαν Νέα Μηχανιώνα, ήταν από  τη Μηχανιώνα στην περιοχή της Κυζίκου της Μικράς Ασίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά και από το Αυδήμι της Ανατολικής Θράκης.

Αργότερα, ο μικρός οικισμός με τα λίγα σπίτια κυρίως ψαράδων και γεωργών μεγάλωσε, καθώς στη Νέα Μηχανιώνα εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από τον Τσεσμέ, από το Καστέλι της Κυζίκου, από την Κερασιά της Ανατολικής Θράκης και από το Αμπαρλί της Μικράς Ασίας. Ένα χρόνο μετά, το 1924, είχε δημιουργηθεί ένας αμφιθεατρικός οικισμός με  710 σπίτια δίπλα στη θάλασσα και απέναντι από τον Όλυμπο!

Πρόσφυγες  ξεκληρισμένοι, ταλαιπωρημένοι και πονεμένοι, ήρθαν στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν έχασαν την ελπίδα τους. Με τεράστια ψυχική δύναμη πάλεψαν σκληρά με δεκάδες αντιξοότητες, για να …ξαναχτίσουν από το μηδέν,  τις ζωές  τους σε τούτη εδώ την  περιοχή που τους θύμιζε τις πατρογονικές τους εστίες. 

Και τα κατάφεραν. Ακριβώς εκατό χρόνια μετά, σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν την καθοριστική τους  συμβολή  στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Κι όλοι εμείς είμαστε ευγνώμονες  για τον υπέροχο τόπο που μας παρέδωσαν για  να ζούμε.

Εμείς τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονα τους είμαστε περήφανοι.

Σήμερα, σε μια γιορτή που θεσμοθετήθηκε με δική μου πρωτοβουλία από το 2003, γιορτάζουμε την ίδρυση της Ν.Μηχανιώνας όχι για τυπικούς  λόγους, αλλά από ανάγκη να πλησιάσουμε τις ρίζες μας. 

Έχουν περάσει ακριβώς 100 χρόνια από τότε, αλλά οι μνήμες δεν παραγράφονται, δεν χάνονται. Τις κρατούμε ζωντανές,  γιατί αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν, δεν μπορούμε  να οικοδομήσουμε   το μέλλον. Για να διδαχθούμε και να εμπνευστούμε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ