Είναι θωρακισμένος ο Δήμος Θερμαϊκού, απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα;



Η ανθρώπινη τραγωδία που παρακολουθούμε όλοι με κομμένη την ανάσα τις τις τελευταίες μέρες, μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση τη σημασία που έχουν για κάθε τόπο, τα έργα θωράκισης του Δήμου από φυσικές καταστροφές.

Έργα που είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ισχυρών φυσικών φαινομένων, όπως είναι οι σεισμοί, ή τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, όπως λόγου χάριν είναι οι κατολισθήσεις και οι εκτεταμένες πλημμύρες.

Όπου υπάρχει προνοητικότητα, προετοιμασία και ταχύτητα στην κατασκευή τέτοιων έργων, υπάρχει και η απαραίτητη οχύρωση απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Σε ό, τι αφορά στο Δήμο Θερμαϊκού είναι ένας Δήμος που λόγω της μορφολογίας του και του εκτεταμένου παραθαλάσσιου μετώπου του, έχει ανάγκη από ένα ισχυρό πλέγμα έργων που θα ενισχύσουν τις αντοχές και τις αντιστάσεις του σε ακραία φαινόμενα.

Επί των ημερών μας στη Διοίκηση του Δήμου είχαμε καταρτίσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση του τόπου μας από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Πολλά από τα έργα που προβλέπονταν υλοποιήθηκαν από εμάς. Για άλλα παραδώσαμε εξασφαλισμένους πόρους ώστε να προχωρήσουν, στην παρούσα Διοίκηση.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι λόγου χάριν, που καταφέραμε να οχυρώσουμε σε νευραλγικά σημεία τη Ν. Μηχανιώνα, την Επανομή και την Αγία Τριάδα, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα με συνολικό προϋπολογισμό 16 εκ. ευρώ, ενισχύσαμε με ειδικές κατασκευές:

*Τα πρανή στην ευρύτερη περιοχή από το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας /  Ιχθυόσκαλα. Πολλοί θυμούνται ακόμη ότι στο παρελθόν πλημμύριζαν συνεχώς οι δρόμοι και οι εγκαταστάσεις της Ιχθυόσκαλας, ακόμη και από μια βροχόπτωση μέτριας έντασης. Με τα έργα αυτά, αντιμετωπίσαμε τον κίνδυνο κατολισθήσεων χωμάτινων όγκων και βράχων και ταυτόχρονα θωρακίσαμε αντιπλημμυρικά την περιοχή.

*Τα πρανή στην Παραλία της Επανομής (περιοχή Αγνάντι)

*Τα πρανή στην περιοχή του ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας

* Κατασκευάσαμε τοπικό δίκτυο υπαγωγής των υδάτων στους Ν. Επιβάτες (ευρύτερη περιοχή οδού Τσιτσάνη)

* Επεκτείναμε το δίκτυο ομβρίων υδάτων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό μέτωπο προστασίας σε ένα σημαντικό τμήμα των παραθαλάσσιων οικισμών του Δήμου μας.

Παράλληλα:

*Ολοκληρώσαμε την υδραυλική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των 14 ρεμάτων (Αγία Τριάδα, Ν. Επιβάτες, Περαία) και τα οριοθετήσαμε με Προεδρικό Διάταγμα

*Κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ, ολοκληρώσαμε μελέτη για το βαθμό διάβρωσης των ακτών μας, ώστε να προχωρήσουμε στα απαιτούμενα έργα.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε 8,8 εκ. ευρώ από το τότε Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης για την αποκατάσταση των πρανών και στα υπόλοιπα επικίνδυνα σημεία στη Ν. Μηχανιώνα (από το Κέντρο Υγείας προς την πλατεία του οικισμού), καθώς και στο δρόμο προς τον Πάλιουρα της Επανομής.
Παραδώσαμε την χρηματοδότηση και έτοιμες τις προμελέτες, στην παρούσα Δημοτική Διοίκηση.

Η θητεία της τελειώνει, αλλά τίποτα δεν έγινε. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ανίκανη και «λίγη» να ολοκληρώσει ένα έργο με διαθέσιμους τους πόρους και ικανοποιητική ωριμότητα.

Τέσσερα χρόνια μετά και οι δύο περιοχές παραμένουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων.