Η παράταξη μας έχει κατ’ επανάληψιν καταγγείλει τη Δημοτική Διοίκηση Θερμαϊκού για «φουσκωμένα» κοστολόγια στους διαγωνισμούς που διενεργεί. Θυμίζουμε ενδεικτικά, τις 350.000€ για την ψηφιακή σύγκλιση του Δήμου ή τις 800.000€ για το κλάδεμα των δέντρων!
Αποτελεί πάγια πρακτική τους από την πρώτη μέρα, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της τετραετίας, οι κοστολογήσεις «βγάζουν μάτι».
Τελευταίο παράδειγμα που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις καταγγελίες μας είναι η «Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων».
Έφεραν το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, στο πλαίσιο της προώθησης, έστω και την τελευταία στιγμή, μέρους του σχεδιασμού που τους είχαμε παραδώσει για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στην Περαία, με διασφαλισμένα κονδύλια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
Τα κόστη όμως που προβλέπουν είναι για μια ακόμη φορά, όχι απλώς υπερβολικά, αλλά εκτός κάθε πραγματικότητας!
Μάλιστα για άλλη μια φορά, ο κύριος Δήμαρχος, κατακύρωσε το διαγωνισμό, στον ένα και μοναδικό συμμετέχοντα που κατέθεσε προσφορά με έκπτωση μόλις 0, 5%! Αντί να τον κηρύξει άγονο και να τον επαναπροκηρύξει επιδιώκοντας την υποβολή περισσότερων προσφορών με μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι η μελέτη του διαγωνισμού που μας παρουσίασαν στην Οικονομική Επιτροπή είναι καρμπόν(!), μελέτης άλλου Δήμου, που προχώρησε πέρυσι στην προμήθεια σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων. Τα ποσά όμως που αναγράφονται στην περίπτωση του Δήμου Θερμαϊκού, διαφέρουν δραματικά.
Εντοπίσαμε λοιπόν τα εξής …απίστευτα:
• Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τύπου του ποδηλάτου και στις δύο μελέτες, του Δήμου Θερμαϊκού και του άλλου Δήμου, είναι πανομοιότυπα. Το κόστος όμως είναι αυξημένο κατά 25%. (Τιμή ανά τεμάχιο 1.370 ευρώ ο άλλος Δήμος, τιμή ανά τεμάχιο 1.700 ευρώ, ο Δήμος Θερμαϊκού, 25% προσαύξηση).
• Αν και δεν δικαιολογείται τέτοια αύξηση μέσα σε ένα μόλις χρόνο, μπορεί κάποιοι να ισχυριστούν ότι δεν είναι και τόσο υψηλή. Τι θα πουν όμως για την «Εφαρμογή χρήσης για κινητά τηλέφωνα σε iOS και Android», όπου το κόστος είναι αυξημένο κατά 122%; Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι και πάλι τα ίδια στις δύο μελέτες, η τιμή ανά τεμάχιο είναι 6.7800 ευρώ στη μελέτη του άλλου Δήμου και 15.000 ευρώ, στον Δήμο Θερμαϊκού.
• Άδεια χρήσης και υποστήριξη λογισμικού διάρκειας 12 μηνών (ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά) τιμή ανά τεμάχιο 110,00 ευρώ στον άλλο Δήμο, τιμή ανά τεμάχιο 220 ευρώ, στο Δήμο Θερμαϊκού. Αύξηση 100%!
• Τηλεπικοινωνιακά κόστη /κάρτες SIM ποδηλάτων διάρκειας 12 μηνών (ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά), τιμή ανά τεμάχιο 50 ευρώ, στον άλλο Δήμο, αυξημένη κατά 75%, στο Δήμο Θερμαϊκού. (90 ευρώ).
Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Εμείς καταψηφίζουμε τις υπερκοστολογήσεις, και υποστηρίζουμε με στοιχεία τις θέσεις μας.
Ο κύριος Δήμαρχος ποια εξήγηση θα δώσει στους πολίτες για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια, αλλά και για τις «περίεργες» συμπτώσεις, των δεκάδων διαγωνισμών με μία μόνο προσφορά και σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις, που αποδέχεται συνεχώς ;