Αδειάζουν τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών. Χάνονται 765.00 ευρώ!


Τελικά ο κύριος Δήμαρχος δεν κάνει πίσω. Παίρνει 765.000 ευρώ από τους λογαριασμούς των Σχολικών Επιτροπών Α΄βαθμιας και Β’βαθμιας εκπαίδευσης για να τις μεταφέρει στα ταμεία του Δήμου.

Παρά τις διαμαρτυρίες μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν άλλαξε ούτε κεραία από τη θέση του.

«Βάφτισε» τεχνική διαδικασία αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, την αφαίμαξη από τις Σχολικές Επιτροπές σημαντικότατων πόρων , που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αναμόρφωση και την αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων, με ένα και μοναδικό στόχο.

Να ενισχύσει άρον άρον, ενόψει εκλογών, τα άδεια, - όπως φαίνεται-, δημοτικά ταμεία. Να μην φανεί ότι φεύγοντας αφήνει χρέη.

Η δικαιολογία του, ήταν ότι επειδή ο Δήμος πλήρωσε τους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα στα σχολεία από το 2017 έως σήμερα, θέλει τα λεφτά πίσω από το 2023 και σε 4 ετήσιες δόσεις.

Εμείς αντιδράσαμε και καταψηφίσαμε. Του επισημάναμε ότι δεν μπορεί να είναι αυτή η ευαισθησία που δείχνει για τα παιδιά μας, για τους μαθητές, για το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Του υπενθυμίσαμε – αφού ήδη το γνωρίζει-, ότι άλλοι Δήμοι αναμορφώνουν τους προϋπολογισμούς τους για να ενισχύσουν με πρόσθετα κονδύλια τα σχολεία τους, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με τα αυξημένα λειτουργικά τους έξοδα, ειδικά τώρα, με την ενεργειακή κρίση. Δεν τους τα παίρνουν πίσω!

Τι απάντησαν οι Διοικούντες; Αναγκάστηκαν να πουν ότι αφού πάρουν κάθε δόση (100.000 ευρώ/χρόνο από την Σχολική Επιτροπή Α΄βαθμιας Εκπαίδευσης, 100.000 ευρώ/χρόνο από την Σχολική Επιτροπή Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης), θα την επιστρέφουν στη συνέχεια ως ενίσχυση.

Υποσχέσεις του αέρα!

Γιατί;

Διότι, στην απόφαση που ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για «να τραβήξουν» τις 765.000 ευρώ από τις Σχολικές Επιτροπές, δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να αναφέρει και ότι τα σχολεία θα ενισχυθούν ισόποσα. Μπορούσαν να το κάνουν, καθώς με νόμο του 2017, προβλέπεται ότι οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση στα σχολεία, μπορούν να αποδοθούν στις Σχολικές Επιτροπές με τη μορφή δημοτικής επιχορήγησης. Δεν θέλησαν να συμπληρώσουν την τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έμειναν στα λόγια, όπως λόγια θα μείνουν και οι δήθεν υποσχέσεις τους.