Το πριν και το τώρα της ανακύκλωσης στο Δήμο μας


H σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, έρχεται να μας υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο περιβάλλον και τις ευθύνες μας για την ποιότητα στην οποία θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. 

Ευθύνες που βαρύνουν τον καθένα από εμάς και πρωτίστως την Αυτοδιοίκηση, που λόγω του ευαίσθητου ρόλου της και της εγγύτητας της προς τον πολίτη, είναι αυτή που έχει καθήκον να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να διαπαιδαγωγήσει σε ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος όλων. 




Ο Δήμος Θερμαϊκού έκανε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση την περίοδο 2014 – 2019, επί της δικής μας Διοίκησης, με αξιοζήλευτες διακρίσεις πανελλαδικά σε ό, τι αφορά στη βιώσιμη διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2018 είχαμε πετύχει να αυξήσουμε κατά 70% τη συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών στους μπλε κάδους, επίδοση για την οποία μας επιβράβευσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, χορηγώντας δωρεάν στο δημοτικό στόλο, ένα επιπλέον όχημα για τη μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών. 

Επειδή ο Δήμος Θερμαϊκού είχε πετύχει την επίτευξη των στόχων που έθετε η Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε., κατάφερε επίσης να αντικαταστήσει δωρεάν 650 κάδους ανακύκλωσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. 

Ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της ίδιας τετραετίας, ειδικά προγράμματα ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ελαστικών, ανακύκλωσης και αξιοποίησης μεταχειρισμένων ρούχων και υποδημάτων (44 κάδοι), που υπέγραψε σύμβαση για τη συλλογή παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που μετείχε σε πιλοτικό πρόγραμμα ξεχωριστής ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών (45 κώδωνες συλλογής γυαλιού,) σε πρόγραμμα ανακύκλωσης καμένων λαμπήρων (15 κάδοι), ανακύκλωση μπαταριών, ορυκτελαίων και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων.

 Έχοντας όραμα για τον τόπο μας, τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, βάλαμε τις βάσεις για ένα ακόμη πρωτοποριακό εγχείρημα, την κομποστοποίηση των αποριμμάτων, εντάσσοντας το Δήμο Θερμαϊκού στο πρόγραμμα «Νew Enviromental Bio – reality» στο πλαίσιο του Interreg. Ένα πρόγραμμα που ταυτόχρονα επένδυε σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Που βρίσκονται όλα αυτά σήμερα; 

Δυστυχώς, με ευθύνη της σημερινής Διοίκησης, ο Δήμος Θερμαϊκού, αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός, έχει κάνει πολλά βήματα πίσω

Με ευθύνη του κυρίου Δημάρχου και των συνεργατών του, ο Δήμος έχασε το πρόγραμμα για την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Και τα υπόλοιπα προγράμματα ανακύκλωσης που εμείς «τρέξαμε», ή έχουν σταματήσει ή στην καλύτερη περίπτωση καρκινοβατούν. 

Σε ένα Δήμο με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα, όπως ο δικός μας, όπου θα έπρεπε να αποδίδεται η μέγιστη δυνατή σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, το μόνο που υπάρχει είναι «ξεροί» τίτλοι έργων και δράσεων με ελάχιστη χρηματοδότηση στο δημοτικό προϋπολογισμό