«Στα βράχια» το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου


Η απίστευτη ανικανότητα  του κυρίου Δημάρχου, έγινε αιτία  για νέες δυσάρεστες εξελίξεις.

Η σύμβαση για την ανάπλαση του χώρου «Κοχύλι» στην Περαία, μιας  από τις πιο σημαντικές  παρεμβάσεις στο πλαίσιο δημιουργίας του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου-Open Mall, διακόπτεται και παύει να ισχύει.

Τη διάλυση της σύμβασης ζήτησε  ο ίδιος ο ανάδοχος και έγινε αποδεκτή.

Η εξέλιξη αυτή όμως φαίνεται «να βάζει ταφόπλακα»  συνολικά, στο πρότζεκτ του πολύπαθου Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου που περιμένει  με αγωνία ο εμπορικός κόσμος της Περαίας εδώ και  3,5 χρόνια, καθώς η ανάπλαση στο «Κοχύλι» και η δημιουργία υπαίθριου πάρκινγκ στον ίδιο χώρο, είναι από τα βασικότερα  έργα  για την υλοποίηση  του Open Mall.

Ο κύριος Δήμαρχος που παρέλαβε από τη δική μας Διοίκηση έτοιμες  μελέτες και διασφαλισμένη   χρηματοδότηση  1.740.153 ευρώ από το ΕΣΠΑ (2014 – 2020),  άφησε το έργο να λιμνάζει (γιατί  άραγε;)  καθόλη τη διάρκεια της θητείας του. 

Αναγκάστηκε να κινήσει τις διαδικασίες έστω και κατ΄ελάχιστο πριν από 3 μήνες, για ένα από τα προβλεπόμενα έργα του Open Mall, την ανάπλαση και το χώρο στάθμευσης στο Κοχύλι, κατόπιν πιέσεων  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εταίρου  του Δήμου στην υλοποίηση  του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος  να χαθούν τα γενναία κονδύλια  του ΕΣΠΑ!

Και τι κατάφερε; Τη διάλυση της σύμβασης για το πρώτο έργο του Open Mall!

Διότι  για να λάβει «σάρκα και οστά»  το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου της Περαίας, τα έργα που  προβλέψαμε επί των ημερών μας και εγκρίθηκαν στο ΕΣΠΑ, δεν αφορούσαν μόνο στη διαμόρφωση δημοτικού χώρου στάθμευσης στη θέση «Κοχύλι».

Προβλέπονται ακόμη
:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (πινακίδες, κάδοι, καθιστικά, γλάστρες κ.ά).
  • Προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης πόλης» και βιώσιμης κινητικότητας (free wifi, δύο σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων).
  • Χρήση εφαρμογών «έξυπνης» πόλης για προβολή και ανάδειξη της περιοχής σε σημείο κατατεθέν (Παγκάκια με WiFi Sensors, δωρεάν ασύρματο δίκτυο, σύστημα διαδικτυακής πύλης προβολής δεδομένων «έξυπνης πόλης»).
  • Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών 38  κοινόχρηστων ποδηλάτων.
  • Προμήθεια ηλεκτρικού λεωφορείου.
  • Προμήθεια ηλεκτρικού απορριμματοφόρου.

Για αυτές  τις παρεμβάσεις που θα  άλλαζαν την όψη του κέντρου  της Περαίας και θα σηματοδοτούσαν την είσοδο του Δήμου σε μια νέα εποχή, η δική μας  Δημοτική  Αρχή πέτυχε, με εταίρο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, να εξασφαλίσει στις 28 Ιουνίου 2019, την έγκριση  της πρότασης μας  για  το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου από το ΕΣΠΑ με τη γενναία  χρηματοδότηση των 1.740.153 ευρώ.

Δυστυχώς όμως για  τις 89 εμπορικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνει η περιοχή παρέμβασης, αλλά και για όλους εμάς, οι «μάσκες έπεσαν» και ο κύριος Δήμαρχος, στο τέλος   της θητείας  του αποκαλύπτεται.

‘Όχι μόνο δεν έχει όραμα   για τον τόπο, αλλά  δεν είναι ικανός να κάνει το αυτονόητο. Να προχωρήσει έστω στην υλοποίηση κρίσιμων  έργων, όπου βρήκε  έτοιμες  τις μελέτες και διασφαλισμένους  τους πόρους.

Στην εκδήλωση  που οργανώνει τις επόμενες μέρες, θα αισθανθεί  άραγε  την ανάγκη να δώσεις εξηγήσεις  για το ναυάγιο του Open Mall της Περαίας;