Κύριε Δήμαρχε, δεν είστε υπεράνω του νόμου!



Πανικόβλητη η Δημοτική Διοίκηση Θερμαϊκού, προσπαθεί με διάφορα τερτίπια, να αποτρέψει την ευρεία ενημέρωση των κατοίκων για τα πεπραγμένα της κατά τη διάρκεια του 2022.

Ο κύριος Δήμαρχος γνωρίζει ότι η απραξία του και τη χρονιά που πέρασε, θα προκαλέσει ισχυρή αγανάκτηση και μεγάλη δυσαρέσκεια. Φοβάται ότι θα αποδειχθεί η αναντιστοιχία των λόγων και των έργων του, οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του χωρίς αντίκρισμα.

Γι΄αυτό και επιδίωξε με κάθε τρόπο να μην παρουσιάσει δημόσιο απολογισμό του έργου του για την προηγούμενη χρονιά. Κατά παράβαση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ορίζει ως τελευταία προθεσμία την 31η Ιανουαρίου 2023.

Κάνοντας χρήση του δικαιώματος που σε ανάλογες περιπτώσεις, δίνει ο νόμος στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, απευθύναμε γραπτώς, κοινό αίτημα, η παράταξη μας «Θερμαϊκός Νέα Πορεία», η παράταξη «Συμμετέχω Θερμαϊκός», η «Θερμαϊκός Δράση Πολιτών» και η παράταξη «Όλοι μαζί» προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες για την οργάνωση της δημόσιας παρουσίασης του απολογισμού.

Συγκεκριμένα του ζητήσαμε να καλέσει «τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα, τον ορισμό της ημερομηνίας και του χώρου της ανοιχτής δημόσιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής έτους 2022».

Αντί αυτού, μας έστειλε πρόσκληση για να παραστούμε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 στις 16.00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι προφανής η προσπάθεια τους να υποβαθμίσουν τη διαδικασία του απολογισμού σε χώρο, ημέρα και ώρα, ώστε να είναι δύσκολη έως αδύνατη η συμμετοχή των πολιτών. Αυτού δηλαδή που είναι και το κύριο ζητούμενο κατά το νόμο.

Επέλεξαν εργάσιμη μέρα και ώρα απαγορευτική για τους πολίτες, προκειμένου να κάνουν τελικά απολογισμό, αφού δεν κατάφεραν να τον γλυτώσουν. Να μην το μάθουν όμως πολλοί και να ενημερωθούν για όσα θα ειπωθούν, όσο το δυνατόν λιγότεροι!

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γ. Χατζηβαλάσης, επικεφαλής της παράταξης « Θερμαϊκός Δράση Πολιτών», ανέλαβε να του υπενθυμίσει ότι με βάση το νόμο, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτό που ορίζει τον προσφορότερο χώρο για την παρουσίαση του απολογισμού και όχι ο ίδιος. Τον κάλεσε να λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της δημοτικής παράταξης που τον εξέλεξε.

Ο κύριος Πρόεδρος όμως του Δημοτικού Συμβουλίου, ενεργώντας ως εντολοδόχος του κυρίου Δημάρχου, όχι μόνο επέμεινε στις θέσεις του, αλλά μας απηύθυνε και μαθήματα Δημοκρατίας! Μας κάλεσε να μην χρησιμοποιούμε το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου για παραταξιακούς σκοπούς!

Τολμούν με θρασύτητα να κάνουν υποδείξεις αυτοί που άφησαν να παρέλθει και η τελευταία ημερομηνία την οποία προβλέπει ο νόμος , χωρίς να ορίσουν δημόσια εκδήλωση απολογισμού των πεπραγμένων τους.

Προσπάθησαν συνειδητά να τον αποφύγουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν κάνουμε τίποτα άλλο, από το να ζητούμε να τηρηθεί ο νόμος, τα προβλεπόμενα βήματα και οι προβλεπόμενες από αυτόν διαδικασίες.

Ο κύριος Δήμαρχος που θεωρεί ότι είναι υπεράνω των νόμων, επιμένει σε αυταρχικές μεθόδους και πρακτικές για να αποφύγει τις συνέπειες της απραξίας του.

Κατά παράβαση κάθε έννοιας χρηστής Διοίκησης και δικαίου έχουν προχωρήσει σε σωρεία παράνομων πράξεων.

Η συνέχεια θα δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Η παράταξη μας «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» και η παράταξη «Θερμαϊκός Δράση Πολιτών», με προσφυγή μας ζητούμε να ακυρωθεί η πρόσκληση απολογισμού την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί, το νόμιμο της διαδικασίας του απολογισμού πεπραγμένων της Διοίκησης.