Ημέρα τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις και ομιλίες για την ημέρα μνήμης για τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα (19/05/2019) στην Περαία.

Έχοντας θεσμοθετήσει ως διοίκηση τη συγκεκριμένη εκδήλωση πριν από πέντε χρόνια, επιδιώκουμε να τονίσει και ιδιαίτερα να υπενθυμίσει τα γεγονότα της περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων, σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Ο Γιάννης Μαυρομάτης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ιστορικής μνήμης στην Περαία και τόνισε πως «μόνο όταν αναληφθούν οι ευθύνες για τις θηριωδίες που έγιναν σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών θα αποκατασταθεί η αλήθεια. Μόνο όταν αναληφθούν οι ευθύνες οι πολιτικές και εθνικές των εμπνευστών της γενοκτονίας θα φοβηθούν αρρωστημένα μυαλά να επαναλάβουν στο μέλλον αφανισμούς λαών. Τότε μόνο η φιλία που θέλουμε να υπάρχει με τις γείτονες χώρες και που θα βασίζεται στην αποδοχή των ιστορικών γεγονότων, θα είναι πραγματική».