Δημοτικές Δομές και Υγεία


Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στα 75χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας, καθώς φέτος, συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η εξασφάλιση όμως του υπέρτατου αγαθού της υγείας, δεν παύει να αποτελεί ευθύνη και κυρίαρχη υποχρέωση κάθε κράτους και κάθε θεσμού που προασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι η Αυτοδιοίκηση.

Μια Δημοτική Αρχή μπορεί να κάνει πάρα πολλά στους τομείς της πρόληψης, της ενημέρωσης και της φροντίδας. Το πεδίο των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει προς όφελος των δημοτών είναι ευρύ. Αρκεί φυσικά να έχει τη βούληση…

Εμείς είμαστε υπερήφανοι ότι προσφέραμε σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού (2014 – 2019) και ιδρύσαμε δομές που για πρώτη φορά, στήριξαν ουσιαστικά τις ανάγκες υγείας των συμπολιτών μας.

Δομές υψίστης σημασίας, όπως η ίδρυση και στέγαση του ΚΕΠ Υγείας, η ίδρυση ιατρείου σε δημοτικό χώρο στο Αγγελοχώρι, η εγκατάσταση Σταθμού του ΕΚΑΒ σε δημοτικό οίκημα, η λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου για την κάλυψη των αναγκών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η Δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια και Συμβουλευτικού Σταθμού Εφήβων. Την εξασφάλιση μιας δυναμικής Τράπεζας Αίματος με τακτικές αιμοδοσίες σε ετήσια βάση, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων.

Πετύχαμε να εντάξουμε το Δήμο Θερμαϊκού στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει, να υλοποιήσουμε δράσεις και προγράμματα πρόληψης και βελτίωσης της υγείας.

Παρείχαμε στους κατοίκους τη δυνατότητα:

  • Δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων «Μετρήσεις Ζωής» από εξειδικευμένους γιατρούς (παθολόγος, πνευμονολόγος.οφθαλμίατρος, διαβητολόγος, δερματολόγος).
  • Δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους.
  • Δωρεάν τεστ ΠΑΠ.
  • Δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας.
  • Δωρεάν σπιρομετρήσεις πνευμόνων.
  • Δωρεάν οφθαλμολογικούς ελέγχους με τη στήριξη κινητής μονάδας το νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».

Εξασφαλίσαμε υπηρεσίες παιδιατρικής υποστήριξης από παιδοψυχολόγο στους δημοτικούς παιδικούς  σταθμούς.

Η φροντίδα μας για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, επεκτάθηκε στην υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής για παιδιά και ενήλικες, του προγράμματος πρόληψης και προαγωγής υγείας «Ρώτα από κοντά» και «Χάρησε Ζωή» σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες σε συνεργασία με το Κ.Υ. Ν. Μηχανιώνας,  την ενημέρωση των δημοτών για θέματα σχετικά με την κατάθλιψη, σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε μαθητές της Γ΄Λυκείου για το AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την υλοποίηση δράσεων για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας παιδιών , εφήβων και γονέων, καθώς και την οργάνωση ομιλιών από εξειδικευμένους γιατρούς και φυσιοθεραπευτές για την οστεοπόρωση, την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και άλλα προβλήματα υγείας.

Αξιοποιήσαμε όλα τα εργαλεία, τα μέσα και τις δυνατότητες που παρείχαν τη συγκεκριμένη περίοδο, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της υγείας. Συνεργαστήκαμε με φορείς, νοσηλευτικά ιδρύματα και επιστήμονες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις προς όφελος των συνδημοτών μας κάθε ηλικίας.

Έχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών του Δήμου Θερμαϊκού, την επόμενη μέρα των εκλογών του Οκτωβρίου, προχωράμε με την ίδια θέληση και διάθεση, ακόμη πιο δυνατά.