Μήνυμα Γιάννη Μαυρομάτη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς προς εκπαιδευτικούς και μαθητές

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, ναι, η παιδεία-εκπαίδευση είναι κληροδοτούμενο κεφάλαιο πνευματικών αγαθών και πολύ-πολύ δύσκολο στο να το μεταδώσεις.


Εσείς, καλείσθε να το εμφυσήσετε, να το διδάξετε και μάλιστα σ ‘αυτές τις τρυφερές, υπέροχες ηλικίες τα παιδιά μας. Παράλληλα να καλλιεργήσετε τις ανθρωπιστικές αξίες, την αξιοπρέπεια και την ευθύνη για προκοπή, την ευαισθησία, τη λογική, την κριτική ικανότητα, το ήθος, αλλά και τις ουσιαστικές γνώσεις. Πολλαπλό και δύσκολο έργο. Από καρδιάς σας εύχομαι υγεία, δύναμη και αντοχές, αντοχές που κρατάνε ανοιχτά τα σχολεία και κλείνουν φυλακές.

Αγαπημένα μου παιδιά, σας αγαπάμε. Νέα σχολική χρονιά, που μπορεί η μάθηση να σας δυσκολέψει, όμως ο καρπός που θα συλλέξει στο τέλος θα ναι γλυκός και να θυμάστε ότι η παιδεία και η μάθηση, το σχολείο είναι υπέρτατα αγαθά. Και η κοινωνία θα τα ζητήσει και σεις περήφανα θα της τα δώσετε.
Γιατί, αγαπημένα μου παιδιά, όπως είπε ο μεγάλος Σωκράτης: δεν πρέπει να ζητάμε ούτε φωνή  από τα ψάρια ούτε αρετή από τους αμόρφωτους. Είστε το στολίδι μας, η ευτυχία, η χαρά μας, μα πιότερο το μέλλον μας.

Ευχομαι εποικοδομητική σχολική χρονιά και καλή πρόοδο!